Komerční příspěvky mohou vkládat pouze uživatelé, kteří si jejich zobrazení zaplatí. Více info - FAQ.

Všehochuť aneb nejenom o jídle

Vše co mě zajímá.


Super diskuzní server

Buchty, koláče

Černá buchta



2 vejce
20 dkg. cukru
3 lžičky kakaa
7 dkg. tuku
15 dkg polohrubé mouky
½ pr.do peč, 1/8 l. mléka
Žloutky utřeme s cukrem a tukem, pak přidáme mouku s pr. do peč a kakao. Na konec ušlehané bílky. Vlijeme na plech a upečeme.

Třené buchty



Pro 3-5 osob, 60g másla, 30g másla na vymazání, 20g cukru, 2 ž loutky, sůl, citrónová kůra, vanilka 15 g droždí, 25 g cukru, 110 g hladké mouky, 140 g mouky, 1,5 dl vlahého mléka.
Do umíchaného másla, cukru, žloutků, cit. kůry a tlučené vanilky, nalijeme vykynutý kvásek připravený z 15 g droždí, cukru, mléka a 110 g mouky. Vše zamícháme a osolíme, těsto zahustíme podle potřeby ostatní moukou (140 g), dobře vypracujeme a dáme vykynout. Poté těsto na pomoučeném válu vyválíme na 1 cm silně, nakrájíme čtverečky, plníme je nádivkou (povidlová, džem, maková, tvarohová, jablková a pod.), upravíme buchtičky, složíme je do vymaštěného pekáče, přičemž je po stranách pomažeme máslem, dáme dokynout. Pak buchty potřeme rozpuštěným máslem i po vrchu a v dobře vyhřáté troubě je upečeme do červena. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.

Plněné buchty



500g hladké mouky, 20g droždí, 70g moučkového cukru, asi 2 dl a 3 lžíce mléka, 2 žloutky, sůl, 100g másla nebo tuku, vanilkový cukr, hladká mouka na vyválení, tuk na promaštění.
Tvarohová nádivka: 400g měkkého tvarohu, 1 vejce, 80g krupicového cukru, 1 lžíce rozinek, vanilkový cukr.
Maková nádivka. 200g máku, 1/4 l mléka, 100g dětských piškotů nebo jemných sušenek, 1 lžíce rumu, 1 lžíce rozinek nebo sušených třešní, 1/2 vejce, cukr, vanilkový cukr, špetka skořice.
Droždí rozetřeme se lžící cukru, lžíci mouky a třemi lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout. Změklé máslo (tuk) utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, mouku prosetou se solí, vykynutý kvásek (nebo do mouky prosáté se solí přidáme cukr, žloutky, vykynutý kvásek a rozehřátý tuk) a vlažným mlékem zaděláme středně husté těsto. Dobře je vypracujeme, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je vykynout (asi hodinu) na teplém místě. Když se objem asi zdvojnásobí, rozválíme je na slabší plát, nakrájíme čtverečky s hranou asi 5 centimetrů, poklademe je náplní a zabalíme. Skládáme je do vymaštěného pekáčku a promašťujeme je rozehřátým tukem. Necháme je v pekáčku opět vykynout, pak je na povrchu potřeme tukem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dočervena. Počkáme až trochu prochladnou, potom je vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Tvarohová nádivka: Z rozinek odstraníme drobné stopečky, rozinky propláchneme horkou vodou a necháme odkapat. Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec vmícháme rozinky.
Maková nádivka: Jemně umletý mák povaříme v mléce, sejmeme z plotýnky, vmícháme jemně umleté piškoty (sušenky), rum, přebrané, spařené a odkapané rozinky (sušené třešně), vejce, vanilkový cukr, skořici a podle chuti osladíme.

Velikonoční buchta z Lidče


500g polohrubé mouky, 50g másla do těsta a 100g másla na potření, 2 žloutky, 1 celé vejce, 30g droždí, 2,5 dl mléka, špetka soli, asi 300g klobásy.
Droždí rozpustíme ve vlažném mléku a zaděláme jim mouku, do které jsme přidali ostatní suroviny. Z vykynutého těsta tvoříme buchty, které plníme kousky klobásy. Potřené máslem upečeme do červena.

Pudinková buchta



4 celá vejce, 4 vanilkové pudinkové prášky, 1 sklenka cukru (2 dl), 3/4 sklenky oleje, 1 prášek do pečiva.
Vše smícháme dohromady, nalijeme do vymazané dortové formy a upečeme. Po upečení příčně rozřízneme a potřeme oblíbeným krémem nebo džemem. Na vrchu libovolně ozdobíme.

Kefírová buchta s čokoládovou polevou



250g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 300g cukru, 1 kefír (nebo podmáslí), 1 vejce, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 dl oleje.
Vše smícháme dohromady, nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme čokoládovou polevou.

Kynuté buchty s jahodovou náplní



1 kostka droždí, 2 lžíce cukru, 250 g mléka, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 50 g tuku (Hery), 400 g tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 1 citron, 400 g jahod nebo jiného ovoce (meruňky, borůvky, švestky, maliny), 70 g moučkového cukru
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. K mouce přidáme vejce, rozpuštěný tuk a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme 30 minut kynout. Utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem a nastrouhanou citonovou kůrou. Očistíme jahody. Z těsta vykrajujme bochánky. Do středu dáváme tvaroh a jednu jahodu, nebo jiné ovoce. Zabalíme a vyrovnáme do vymaštěného pekáče. Každou buchtu zvlášť pomastíme aby se neslepily. Necháme ještě 30 minut kynout. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Mezitím rozmačkáme zbývající jahody s moučkovým cukrem. Tím přelijeme horké buchty a posypeme moučkovým cukrem.

Táč s ovocem a bílkovým čepcem



4 vejce, 2 hrnky cukru, 1 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Žloutky našleháme, pomalu přidáme olej, cukr, mléko, mouku a prášek. Nalijeme na vysypaný plech. Naskládáme ovoce a potřeme rozšlehaným bílkem.

Jogurtový táč



1 velký jogurt, 1 1/2 kelímku polohrubé mouky, 1 kelímku krystalového cukru, 1 prášku do pečiva, 2 vejce
Do remosky připravíme z polovin dávek.

Práškový táč



1 vejce, 20 dkg cukru, 12 dkg tuku, 1/4l mléka, 40 dkg hrubé nebo polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Recept je velikosti remosky, na plech použijeme dvojí dávku.

Práškový táč lžičkový



1 vejce, 5 lžic (15 dkg) cukru, 5 lžic rozpuštěného tuku (sádlo, olej), 1 l mléka, sůl, 20 lžic (35 dkg) polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Řídké těsto nalijeme na plech. Poklademe ovoce. Pečeme. Teplem natuhne. Nebo upečeme jen těsto a hotové potřeme džemem, rozvařenými jablky, hrušky atp. Můžeme použít i posypku.

Buchty



100 g Hery, 100 g cukru moučka, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 30 g droždí
Heru ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. Směs důkladně zpracujeme elektrickým hnětačem a necháme vykynout. Po vykynutí rozválíme na pomoučeném vále, plát těsta rozdělíme na čtverce, plníme nádivkou a zabalíme. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, v elektrické troubě na 200 °C cca 20 minut. Během pečení potíráme štětcem namočeným v oleji. Při pečení v plynové troubě pečeme zpočátku v mírné troubě, jakmile buchty vykynou, zvýšíme teplotu. Pečeme cca 30 minut.

Buchty s povidly



500 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 60 g másla, 2 žloutky, máslo na vymazání pekáče, cukr na posypání, 50 g cukru, 20 g droždí, 1/2 l mléka, špetka soli, citrónová kůra, hladká mouka na vál, povidla
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, rozehřáté máslo, žloutky a zbývající mléko. Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto, dáme je k teplu a přikryjeme ubrouskem. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na 16-20 dílů, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté máslo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po upečení buchty z pekáče vyklopíme a pocukrujeme.

Buchty se švestkami



50 dkg polohrubé mouky, 3-5 dkg cukru, 7 dkg tuku, 1 žloutek, 2 dkg droždí, 1 dkg soli, asi 1 l mléka, vanilkový cukr, citrónová kůra, tuk na pečení
V míse rozetřeme droždí s cukrem. 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kašičku. V teple necháme vzejít, přidáme mouku, cukr, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutek. Vše zpracujeme v těsto a necháme vykynout. Potom těsto lehce rozválíme na plát a rozkrájíme na čtverce. Do každé buchty dáme 1-2 švestky, posypeme skořicí a přidáme trochu cukru. Buchty uzavřeme, přendáme na pekáč, který jsem vymastili tukem. Buchty vlažíme mezi sebou a na povrchu, necháme půl hodiny odpočinout a dáme péci.

Hrníčková buchta pro nezkušené



2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček práškového cukru, 1/8 másla, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 hrníček mléka, máslo na vymazání, ovoce dle sezóny
Mouku, cukr a mléko mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný plech, poklademe ovocem, které nám právě dozrálo na zahrádce, posypeme zbytkem "drobení" a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Moučník je upečený copy dup a není na něm co zkazit !

Jablečná buchta


4 velká jablka, 1 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 4 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, ořechy
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme. Možno polít lehkou polevou.

Kefírová buchta I.



400 g hladké mouky, 350 g moučkového cukru, 1 kefír, 3 lžíce kakaa, 1/2 sklenice, oleje, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 vejce
Všechny přísady smícháme, vlijeme do vymazaného, hrubou moukou vysypaného pekáčku a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Upečenou, vychladlou buchtu můžeme rozříznout a namazat buď džemem, nebo jakoukoliv náplní. Povrch můžeme polít

Kefírová buchta II.

1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 dcl oleje, 1 prášek do pečiva

Kefírová buchta III.



1 l kefíru, 1 vejce, 15-20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 prášek do pečiva

Kefírová buchta IV.



1 l kefíru, 1 vejce, 30 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 2 dcl oleje, 1 lžička sody

Kefírová buchta V.



1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 40 dkg hladké mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 dcl oleje, 1/2 lžičky sody

Buchta z kompotu



40 dkg výběrové mouky, 25 dkg cukru, 1 vanilka, 2 lžíce sody nebo 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 dl oleje = 10 lžic, 0.7 l kompotu, citrónová kůra
Ve větší míse rychle ale jemně zamíchat. Pečeme ve vysypané formě. Do remosky polovinu dávek

Limonádová buchta



0,33 l červené nebo žluté limonády, 10 lžic oleje, 3 vejce, 30 dkg cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva Poleva: 5 dkg másla, 15 dkg cukru, 3 dkg kakaa, 3 lžíce cukru Množství je určeno na plech.

Vločková buchta



1/4 l vloček, 1/4 l mléka, 2 lžíce rozpuštěného tuku, 2 lžíce kakaa, 1 l cukru, 1 vejce, 1 balíčku prášku do pečiva, 1 l polohrubé mouky, skořice, hrst sekaných ořechů
Vločky zalít teplým mlékem a nechat 1 hod bobtnat. Přidat ostatní.

Zdravá semínková buchta



1 1. hořčičné sklenice džemu (např. černý rybíz), ne plná sklenice oleje (nebo jiného rozehřátého tuku), 1 sklenice vody, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rozsekaných semen (dýně, sezam, slunečnice), 20 dkg vlašských ořechů, 1 hrst rozinek, 3 lžíce cukru (je-li džem dost sladký, vynecháme), 2 vejce (2 bílky na sníh), 2 1 sklenice polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva Pečeme pozvolna asi 3 hodiny.

Makovec I.



150 g cukr moučky, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletého máku, 1 vejce, 1 l mléka, 1 prášku do pečiva, citrónová kůra, skořice, rumová příchuť
Všechno smícháme, nalijeme do vysypaného pekáčku a pozvolna pečeme.



Makovec II.


200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 150 mletého máku, 1 vejce, vanilkový cukr, 1 prášku do pečiva, 2 větší strouhaná jablka, necelý 1 l mléka
Mák, vejce, cukr, vlažné mléko a nastrouhaná jablka smíchat a přidat mouku s práškem. Pečeme zvolna asi 30 minut. Pocukrujeme nebo potřeme čokoládovou polevou.

Makovec III.



20 dkg jemně strouhaných brambor, 4 dkg jemné krupice, 8 dkg mletého máku, 15 dkg cukru, 1 bílek, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, skořice, hřebíček, vanilka, citr. kůra
Žloutek utřeme s cukrem a mlékem do pěny. Přidáme brambory, mák, krupici, koření prášek a pevný sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a zvolna upečeme. Studený makovec mažeme pikantní zavařeninou a můžeme posypat kokosem.

Makovec bez vážení



2 1 hrnku hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mletého máku, hrnek vlažného mléka, 1 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva
Všechno smíchat, hrubou moukou vysypaný vyšší plech, pozvolna pečeme.

Hrníčkový makovec



1 1 hrnku polohrubé mouky, 1 1 hrnku mletého máku, 1 hrnek pískového cukru, 4 lžíce oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, citrónová šťáva, rum, tuk na vymazání plechu, 1 prášek do pečiva

Bramborový makovec



20 dkg nastrouhaných vařených brambor, 15 dkg krystalu, 2 vejce, 4 lžíce vody nebo mléka (dle potřeby více), citrónová kůra, skořice, špetku hřebíčku, 2 lžíce oleje (sádla nebo jiného rozpuštěného tuku), případně 1 lžíze rumu, 1 vanilkový cukr, 8 dkg mletého máku, 1 prášek do pečiva
Z bílku možno utvořit sníh a přidat nahoru. Hotové potřeme ledem - trochu mléka cukr. Dávka je do remosky.

Nekynuté svatební koláčky



500g hladké mouky, 250g ztuženého tuku (jedna kostka), 1velkou lžíci cukru, 2 žloutky, 50g kvasnic, sůl
Z droždí připravíme kvásek, vmícháme ho do mouky, nastrouháme ztužený tuk, přidáme oba žloutky, zbytek cukru a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto. Nedáváme ho kynout a hned ho rozválíme. Vykrájíme z něj kolečka, která plníme obvyklými nádivkami tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou. Okraje potřeme vajíčkem a dáme péci

Rybízová bublanina



4 vejce
200 g. pískového cukru
200 g. polohrubé mouky
4 lžíce vody1 lžička sušené citrónové kůry
400 g. rybízu
30 g. moučkového cukru na posypání
Žloutky ušleháme s cukrem a vodou. Uděláme sníh a spolu s moukou ho vmícháme do žloutků. Vlijeme do pekáče a dáme na 5 min. péct. Potom vsypeme rybíz a dopečeme. (200°C) 25 – 35 min

Rychlé koláčky



150 g. tvarohu
250 g. polohrubé mouky
150 g. tuku
Náplň:
Tvaroh, Vejce, Cukr, ½ bal. Pudinku
Z tvarohu, mouky a tuku děláme těsto, které vyválíme a vykrájíme čtverečky, které naplníme náplní. Rohy čtverečků dáme k sobě a na plechu upečeme. Horké obalíme v cukru.

Jogurtový táč paní Skládané



2 bílé jogurty
2 kelímky polohrubé mouky
1 ½ kelímku cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce
Zamíchat a vylít na plech ovoce obalíme v mouce, aby se nepotopilo.

Šátečky



250 g. hl. mouky
150 g. tuku
11 g. kvasnic
4 lžíce mléka
Těsto necháme 2 hodiny ve studené vodě

Koláče za studena



1 kg. Polohrubé mouky
250 g. másla
250 g. Hery
80 g. kvasnic
4 lžíce cukru
4 žloutky
2 dc. Mléka, sůl
Uděláme kvásek, navál dáme mouku, tuky, žloutky a kvásek hned zpracujeme nenecháme kynout. Děláme šátečky, rohy slepujeme bílkem.

Buchta sraženka


Suroviny: 2 hrnky sraženého mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, čerstvé sezónní nebo kompotované okapané ovoce, půl hrnku drobenky připravené ze stejných dílů hrubé mouky, cukru krupice a Hery, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce a mléko smícháme v míse a vypracujeme nepříliš husté těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Buchta Šalamoun


250g Hery, 2 skleničky cukru, 1 sklenice vody, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 2 skleničky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, strouhaný kokos na posypání
Ve velkém kastrolu rozpustíme Heru s cukrem, vodou, kakaem a rumem. Odlijeme jednu skleničku, kterou uschováme pro pozdější použití. Do zbylé směsi po vychladnutí vmícháme mouku s práškem do pečiva a vejce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a po upečení ihned polijeme směsí ze skleničky a posypeme strouhaným kokosem.

Rychlá buchta



35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1,5 dcl oleje, 4 vejce, 1 lžička sody, 1 lžíce kakaa, 0,7 l kompotu včetně šťávy
Vše smíchat a nalít na vysypaný plech. Pomalu péct.

Makovec Jenda



300 g hladké mouky, 150 g pískového cukru, balíček prášku do pečiva, 150 g mletého máku, lžička citrónové kůry, 2,5 dl studeného mléka, čokoládová poleva, mandlové lupínky
Mouku promícháme se všemi přísadami a zaděláme mlékem v těsto, které rozetřeme do vymaštěné dortové nebo bábovkové formy. V mírnější troubě upečeme. Vychladlý makovec přelijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky.

Buchta BE – BE



16 dkg cukru
4 celá vejce
16 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Vše zamícháme a vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme
Krém: V 1 litru mléka svaříme 3 vanilkové pudinky, do horkého zašleháme 15 dkg másla, vše utřeme do hladka a nalijeme na upečený piškot.Vlažné poklademe sušenkami BE-BE jeden vedle druhého, pokapeme rumem /nejlépe mašlovačkou/ (u Kolmanů použita jako náhrada Griotka), polijeme čokoládovou polevou.
Poleva: 10 dkg másla,3 lžíce kakaa,20 dkg cukru,2-3 lžíce horké vody,3 lžíce rumu
Toto vše připravíme nad párou a posypeme ořechy.

Jablečná buchta



4 velká jablka, 1 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 4 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, ořechy
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme. Možno polít lehkou polevou.

Kefírová buchta



400 g hladké mouky, 350 g moučkového cukru, 1 kefír, 3 lžíce kakaa, 1/2 sklenice, oleje, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 vejce
Všechny přísady smícháme, vlijeme do vymazaného, hrubou moukou vysypaného pekáčku a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Upečenou, vychladlou buchtu můžeme rozříznout a namazat buď džemem, nebo jakoukoliv náplní. Povrch můžeme polít polevou.

Kefírová buchta 2



1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 dcl oleje, 1 prášek do pečiva


Kefírová buchta 3



1 l kefíru, 1 vejce, 15-20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 prášek do pečiva

Kefírová buchta 4.



1 l kefíru, 1 vejce, 30 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky,1 - 3 lžíce kakaa, 2 dcl oleje, 1 lžička sody

Kefírová buchta 5



1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 40 dkg hladké mouky, 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 dcl oleje, 1/2 lžičky sody

Bublanina s ovocem



4 vejce, 250 g cukru, 4 lžíce vlažné vody, 250 g hrubé mouky, balíček vanilkového cukru, cukr na posypání, 600 g ovoce (rybíz, třešně, borůvky ...), máslo a hrubá mouka na pekáč
Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a vlažnou vodu. Elektrickými metlami šleháme asi 5 minut. Poté do hmoty lehce vmícháme mouku a zlehka promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a povrch posypeme očištěným ovocem. (Aby ovoce nekleslo ke dnu, promícháme ho s moukou.) Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po vychladnutí sypeme cukrem, nakrájíme na čtverce a podáváme.

Rybízová bublanina s krémem



500 g rybízu, 180 g másla, 180 g cukru, 1 baliček vanilkového cukru, špetka soli, 4 vejce, 350 g polohrubé mouky, 150 g mletých mandlí, 1/2 balíčku kypřícího prášku. KRÉM:2 vejce, 30 g cukru, 200 ml smetany ke šlehání
Rybíz přebereme, opláchneme a okapaný ho vidličkou obereme a posypeme lžící mouky. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Jak se cukr rozpustí přišleháme vejce. Mouku promícháme s mandlemi a kypřícím práškem. Vše přimícháme k našlehané pěně. Vymažeme plech, troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto rozprostřeme na plech a navrch rozdělíme rybíz. Žloutky a cukr rozšleháme ve smetaně. Z bílků ušleháme pevný sníh, který přimícháme do žloutkové smetany a rybíz zalijeme. Pečeme asi 40 minut.

Makovníčky



35 dkg polohrubé mouky, 7 dkg cukru, 5 dkg sádla, 11/2 dkg droždí, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1/2 vanilkového cukru. Vypracujeme tužší těsto, necháme kynout, tvoříme malé bochánky. Vykynuté vyválíme, naplníme makovou nádivkou, pevně uzavřeme, necháme na plechu dokynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, dvakrát nůžkami nastřihneme, aby bylo vidět mák. Péci 20 min.

Buchty (základní předpis)



50 dkg mouky hladké nebo polohrubé, 8 dkg tuku, 1 žloutek, 8 dkg cukru, 1/4 l mléka, sůl, citrónová kůra, vanilkový cukr, 21/2 dkg droždí.

Buchty 2



Kvásek: 1,5 dcl mléka, lžíce cukru, 50 hal. droždí, zahřát, 60 dkg pol. mouky, špetku soli, vanilk. prášek, 10 dkg cukru, 2 žloutky, citr. kůra 1/3 Hery vlažné, vše se smíchá dobře propracuje nechá 1/2 hod kynout dělají se buchty, mezi sebou se dobře promažou, 35 minut péct.


Šlehačková buchta



3 vejce, 140 g pískového cukru, 250 g polohrubé mouky, 200 ml šlehačky, 1/2 prášku do pečiva, 250 g ovoce Vejce ušleháme s pískovým cukrem. Přimícháme šlehačku a mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy, přidáme drobné ovoce podle chuti a pečeme na 180 °C

Bublanina



20 dkg cukru, 16 dkg másla, 4 žloutky dobře utřít. Přidat 30 dkg mouky a ze 6 bílků sníh. Nalije se do vymazaného a vysypaného pekáče, posype hustě třešněmi a zvolna peče.
2 celá vejce, 20 dkg cukru, 8 dkg másla - utřít. Vlije se hrnek mléka, 40 dkg polohrubé mouky, 1 peč. prášek, citr. k. Poklade se třešněmi.

Kefírová buchta 6

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru - písek, 1 1/2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 1/2 l kefíru. Vše řádně zamíchat a vylít na plech, který potřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme asi 20 minut. (V remosce déle) Poleva: 5 lžic rozpuštěného másla, 2 lžíce kakaa, 15 dkg cukru - pudru, trochu rumu. Polít na teplou buchtu.

Černá buchta 2



25 dkg másla, 25 dkg pol. mouky, 25 dkg cukru, 5 vajec, 1 peč. prášek, kakao. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, ušlehaný sníh, mouku s peč. práškem, kakao. Dáme péci do vymazaného plechu a pečeme asi 20 minut. Na horkou buchtu nalijeme polevu: 25 dkg moučky, 3 lžíce vody, trochu rumu vše utřeme a polijeme.

Vyšpulená buchta



3 celá vejce, sklenka cukru, sklenka vl. vody, 1-2 sklenky oleje, 2 sklenky pol. mouky, 3 lžíce kakaa, 1 peč. prášek. Nádivka: 2 tvarohy, 2 žloutky, 1-2 vanilkové pudinky, trochu mléka, citr. kůra, cukr. Těsto smícháme, vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Nádivku dáme do sáčku a děláme mřížky. Tvaroh zapadá do těsta.

Buchta v pekáči



500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 500 ml mléka,2 žloutky, 100 g másla, 50 g cukru, sůl, zavařenina, povidla
Mouku smícháme s droždím, přilijeme mírně zahřáté mléko, přidáme žloutky,
změklé máslo, cukr a špetku soli. Vypracujeme řídké těsto. Pekáč vymažeme
máslem a vysypeme strouhankou. Nalijeme do něj těsto a necháme ho v pekáči
asi hodinu kynout. Potom buchtu upečeme ve středně vyhřáté troubě.Když vychladne, nakrájíme ji na kousky, které potřeme zavařeninou nebo povidly

Hanácké koláčky



600g hladké mouky, 150g hrubé mouky, 40g droždí, 120g krupicového cukru, 3dcl mléka, 4 žloutky, sůl, 300g másla, mouka na vyválení, 1 vejce na potření, tuk na plech, moučkový a vanilkový cukr na posypání. Drobenka: 120g másla, 100g moučkového cukru, 120g polohrubé mouky. Nádivka: 1,25kg měkkého tvarohu, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 50g rozinek, krupicový cukr. Na dohotovení: Rybízová marmeláda nebo povidla, 5 lžic rozehřátého másla, 4 lžíce rumu.
Vykynuté těsto vyválíme a vykrájíme z něj 100 čtverečků. Poklademe je náplní, zabalíme do bochánků, prsty trochu roztlačíme a položíme je na vymaštěné plechy. Po obvodu potřeme vejcem, do středu dáme půl lžičky marmelády a navrch drobenku. Po vykynutí upečeme. Ještě horké koláčky pokapeme máslem promíchaným s rumem. Před podáváním pocukrujeme.

Strouhaná buchta



40 dkg hladké mouky 1 Héra 1 práš.do peč. 1 žloutek 6 lžic cukru 3dkg kakaa
Krém: 3 lžíce mléka 3 tvarohy 2 vanilk.cukry 2lžíce cukru 1 celé vajíčko
1 bílek /sníh/ vařený pudink vanilkový.
3/4 těsta nastrouháme nahrubo na vymazaný plech na to dáme krém a zase těsto.
Pečeme pomalu asi 1 hodinu.

Jihočeské koláče


50 dkg - polohrubé mouky 6 dkg - cukru , 8 dkg - tuku 1-2 - žloutky , 3 dkg - droždí trochu soli , 1/4 l - mléka vanilka , citrónová kůra
do 8 lžic mléka s cukrem rozdrobíme droždí, po vzejití přidáme žloutek, sůl, zbytek cukru, vlahý tuk, vanilku, citrónovou kůru a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout potom těsto rozválíme na placku, pomocí hrnku vykrojíme různě velké koláče, kraje potřeme vejcem a koláče zdobíme různou nádivkou ( tvaroh, mák, povidla nebo ovoce ) - na přízdobu použijeme mandle, hrozinky, ořechy dle vlastní fantazie na tyto koláče nepoužíváme drobenku

Plněné šátečky z anglického těsta



Připravíme těsto podle předešlého receptu, rozválíme na plát a rozkrájíme na čtverečky, které naplníme lžičkou náplně. Čtverečky potom přeložíme na trojúhelník, okraje dobře přitiskneme vidličkou a každý koláček shora propíchneme. Pečeme na vymazaném plechu v silně předehřáté troubě. Upečené šátečky bohatě posypeme sladidlem IRBIS SNOWFLAKE
Náplně:
Tvarohová - 200 g měkkého nízkotučného tvarohu, 1 vejce, strouhaná
citrónová kůra
Kokosová - 100 g dia marmelády, 100 g kokosové moučky
Jablečná - 150 g strouhaných loupaných jablek, 50 g mletých ořechů

Nedělní buchta



2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice 1 hrnek mléka 1/2 oleje 2 lžíce kakaa 1 vejce 1 prášek do pečiva špetka soli, tuk a strouhanka na plech V míse smícháme polohrubou mouku, cukr krupice, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, špetku soli a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu těsta vylijeme na vymazaný plech. Do druhé poloviny zamícháme kakao a nalijeme na první část těsta. Buchtu pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Obměna: Do těsta můžeme přidat 1 hrnek nastrouhaných jablek.

Kefírová buchta s kakaem.



2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice 1/2 hrnku oleje 2 hrnky kefíru 2 lžíce kakaa 1 lžička skořice 1 lžička prášku do pečiva 2 vejce ovoce, citrónová poleva tuk a mouka na vymazání plechu V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici, vejce, přilijeme kefír a olej. Suroviny pečlivě promícháme... Těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme 30 minut. Po upečení necháme vychladnout, polijeme citronovou polevou a nakrájíme na řezy.Můžeme ozdobit ovocem.

Buchta z biokysu



2 hrnky hladké mouky 1 hrnek oleje 1 hrnek cukru krupice 2 kelímky biokysu 3 lžíce kakaa 2 lžičky jedlé sody 1 vejce špetka soli tuk a hrubá mouka na plech Do mísy nasypeme hladkou mouku, cukr, jedlou sodu, kakao, špetku soli, přilijeme biokys a olej. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto, které nalijeme do vyššího pekáčku a pečeme asi 30 minut. Vychladlou jí pak můžeme polít citronovou nebo čokoládovou polevou.

Olejový makovec



2 a 1/2 hrnků polohrubé mouky 1 hrnek mletého máku 1 hrnek cukru krupice 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 2 vejce 1 vanilkový cukr 1 prášek do pečiva strouhaná kůra z ½ citronu špetka soli tuk a mouka na vysoký plech Nasypeme polohrubou mouku, mletý mák, cukr, vanil. cukr, cit.kůru,prášek do pečiva, špetku soli a přilijeme olej. Vejce rozšleháme v mléce, přidáme ho k ostatním surovinám, vše promícháme a vypracujeme těsto. Makovec pečeme 30 minut.

Vlalašské koláče Frgále



250g hladké mouky 100g moučkového cukru 2g soli 80g másla 0,2l mléka 2 žloutky 20g droždí citrónová kůra Uděláme kvásek a necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do proseté mouky a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto které necháme asi 1 hodinu kynout. Z pečícího papíru vystřihneme dvě kola o průměru asi 20 cm a potřeme je rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každý díl těsta rozválíme na tenkou placku na připravený papír. Těsto musí být velmi tenké. Na placky těsta potom střídavě nanášíme náplně. Bud je stříkáme cukrářským sáčkem do kruhu,nebo pomocí karty je na těsto roztíráme.Koláče pečeme při teplotě 180 stupňů.Po upečení je ještě horké polijeme rozpuštěným máslem a pokapeme rumem. Náplně: Tvarohová:300g měkkého tvarohu,100g moučkového cukru,1 vejce,špetka soli, citrónová kůra...všechny suroviny spojíme dohromady a vymícháme na hladkou náplň. Maková:150g mletého máku,100g moučkového cukru,50ml mléka,50g másla,mletá skořice,badyán,vanilkový cukr...mák spaříme vařeným mlékem,přidáme máslo,cukr a koření.Vše dobře promícháme. Hrušková:100g sušených hrušek,50ml vody,moučkový cukr (podle cukernatosti hru- šek),badyán,rum,mandle...sušené hrušky uvaříme do měkka,rozemeleme je na masovém mlýnku na kaši.Ochutíme cukrem a mletým badyánem.Na koláči ozdobíme mandlemi.Místo hruškové náplně můžeme použít povidla.

Koláčky z tvarohového těsta



Na těsto: 150 g netučného tvarohu 6 lžic mléka 6 lžic oleje 75 g cukru 300 g polohrubé mouky 1 sáček prášku do pečiva Na náplň: 1/2 l mléka 2 lžíce cukru 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí 1 žloutek 75 g mandlových lupínků 2 až 3 lžíce moučkového cukru 5 lžic jahodové marmelády pergamenový papír Na těsto si necháme okapat netučný tvaroh, smícháme jej s mlékem, oleje a cukrem. Do tvarohu potom po částech zahněteme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků, které rozválíme na kolečka o průměru zhruba 12 cm. Na náplň smícháme dohromady 4 lžíce mléka, cukr a pudinkový prášek. Zbylé mléko přivedeme k varu, potom je odtáhneme z plotýnky a vmícháme rozpuštěný pudinkový prášek. Za stálého míchání ještě krátce povaříme. Lžící rozdělíme pudink na jednotlivé tvarohové placičky. Těsto na třech místech překlopíme směrem do středu. Placičky srovnáme na plech vyložený pergamenovým papírem. Do středu každého koláčku dáme 1/2 lžičky marmelády a povrch placiček potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme mandlovými lupínky a v dobře předehřáté troubě (175 °C) je pečeme zhruba 12 minut.

Svatební koláče



1 kg polohrubé mouky 22 dkg tuku 23 dkg cukru 4 žloutky,1 dkg soli 10 dkg droždí 1/2 l mléka, vanilka citrónová kůra
obvyklým způsobem uděláme kvásek, po vzejití přidáme cukr, mléko se solí a žloutky, mouku a rozpuštěný tuk. Vypracujeme vláčné těsto, necháme vykynout - pak rozdělíme na malé kousky velikostí koláčků, rozválíme na oválky, doprostřed dáme nádivku, oválek prsty z každé strany protrhneme, přetočíme smyčkou kolem nádivky z obou stran na pomaštěném plechu potřeme vejcem a vrch koláčku posypeme drobenkou. Pečeme dorůžova. Můžeme tvořit i jiné tvary koláčků

Valašské frgále



700 g polohrubá mouka 120g tuk 80g cukr 3 žloutky 250 ml Mléko, Sůl,kvasnice
Všecko nasypeme do mísy kuchyňského robota, řádně prohněteme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, prohněteme a necháme znova kynout. Rozválíme, vytáhneme v požadovaný tvar. Naneseme nádivku v patřičné vrstvě a až do kraje neb na suché těsto není nikdo zvědav. Necháme znova kynout. Po 10 minutách pokropíme máslem s rumem. Posléze upečeme, nejprve na střední, ke konci na nižší teplotě, aby se nespálily, ale dobře propekly.Každá nádivka je na jeden ze čtyř dílů. Mléko lze nahradit vodou.
Hrušková nádivka

Sušené hrušky uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citrónem, sušeným mlékem. V případě nedostatku hrušek nastavíme např. rozmačkaným jablkovým kompotem. Na jeden koláč 200g sušených hrušek.
Obdobně vytvoříme nádivku ze sušených švestek. Též lze užít kompotovaného či čerstvého ovoce, ale nemá tak výraznou chuť pro frgále typickou.

Maková nádivka

220 g máku, umletého povaříme v mléce (asi 100 ml) s 200g cukru, vanilkou, pomerančovou kůrou. Chvíli vaříme, pokud je třeba, ještě rozředíme.

Ořechová náplň

180 g cukru, 250g ořechů, vanilka a mléko. Cukr, pomleté ořechy a vanilku povaříme v mléce, necháme vychladnout a natíráme na těsto.
Tvarohová náplň

50g másla, 2 žloutky, vanilka, 400g tvarohu, 40g hrozinek, 2 bílky. Vymícháme máslo, přidáme žloutky, vanilku, prolisovaný tvaroh, hrozinky a sníh. Pokud je náplň hustá, přidáme trochu kyselé smetany. V opačném případě zahustíme trochou mouky. Natíráme na těsto, pokapeme máslem a rumem.

Buchty bez kynutí



4 žloutky, 500 g hladké mouky, ¼ l mléka, 2 dcl oleje, cukr, kvasnice na nádivku 2 tvarohy, vejce, cukr, rozinky, troška rumu, vanilkový cukr, citrónová kůra povidlí na drobenku máslo, cukr krupice, hrubá mouka
Nachystá si nádivku: spaří rozinky, zalije troškou rumu. Rozmíchá tvaroh, celá vajíčka, cukr (dává umělé sladilo), vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozinky. Udělá drobenku a dá ji do chladu (na mrazák). Udělá kvásek: přiměřeně kvasnic, lžička cukru, vlažné mléko, trochu mouky. Těsto dělá robot z předepsaných surovin. Lžičkou hned vykrajuje kousky těsta, dává je na pomoučený vál, udělá placička, na každou dá hrudku tvarohu, zabalí a klade na plech, na který předtím položila papír na pečení. Buchty dávat dál od sebe, aby se neslepily, protože mírně nakynou.
Rozmíchá žloutek s trochou mléka a potírá štětečkem okraje buchet (napřed je trochu stlačí, aby byly placatější). Do středu dá trochu povidlí a trochu je do buchty zamáčkne. Na povidlí dá trochu drobenky a zase trochu opatrně zamáčkne. Dává do přiměřeně vyhřáté trouby a peče do zlatova.

Buchty bez tuku



400 g hrubé mouky, 400 g teplých vařených brambor, 50 g cukru, sůl,
citrónová kůra, kvásek z 50 g kvasnic, 8/4 šálku vlažného mléka, náplň (tvarohová, maková, povidla), máslo, olej,
Připravíme si kvásek z droždí, 2 lžiček cukru, 2 lžiček mouky a trochy vlažného mléka. Do mísy prosijeme mouku a teplé strouhané brambory, přidáme sůl, cukr, strouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Podle potřeby přidáme ještě vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme a dáme na 2 hodiny na teplé místo vykynout. Pak jej rozválíme na vále, vykrajujeme čtverečky a plníme libovolnou nádivkou tvarohová , maková , tvoříme buchtičky a klademe do vymazaného pekáče. Strany buchtiček potřeme rozpuštěným máslem. Chvilku ještě necháme kynout na pekáči, pak potřeme na povrchu rozpuštěným máslem a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Buchta Margot



2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 1 šlehačka 1 vanil cukr 1 pr do peč
1/2 hrnku oleje 1/8 hrnku mléka 1 čokoláda Margot tuk a mouka na plech
Smíchat: prosetou mouku + PRDOP + cukr + vanil cukr + šlehačku + mléko + olej. Přidat nastrouhanou MARGOT, dobře promíchat.
Těsto vlít na vymazaný a vysypaný plech, péct v mírné troubě.

Svatební koláčky 2



• 500 g hladké mouky 30 dkg tuku (např. Hera) 1 celé vejce 1 žloutek špetka soli
Na kvásek: 1 kostka droždí 10 lžic mléka • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
Na náplň: 1 balení tvarohu (250 g) cukr rozinky žloutek vanilková cukr Na posypátko: hrubá mouka a cukr
Tuk do mouky nastrouháme. Vše zamícháme a dáme do lednice na 15 minut.
Pak na vále vyválíme placku asi 0,5 cm tlustou, ze které vykrajujeme kolečka.
Na kolečka vložíme náplň připravenou z tvarohu, cukru, rozinek, žloutků a vanilkového cukru a zabalíme to těsta.
Zabalený koláček namočíme do rozšlehaného vejce a pak do posypátka a upečeme.

Moravské svatební koláčky



1/2 kg hladké mouky (speciálky, nebo selské),
125 g másla (půlku kostky),
250 g ztuženého pokrm. tuku ( 100%),
3 žloutky
Kvásek: 1/4 l teplého mléka (nesmí být horké), 7 kostek cukru, 6 dkg kvasnic,
špetku hrubé mouky
Tvarohová nádivka dovnitř koláčku: 3 - 4 kostky čtvrt kilového měkkého tvarohu,
sáček hrozinek (může být i víc), 1 celé vajíčko, 2 lžíce rumu, 4 lžíce jemného cukru
1 vanilkový cukr, trosku postrouhané citrónové kury
Žmolenka: lžíci tuhého másla, hladká mouka,
mletý cukr (mouky a cukru dáme tolik, aby se žmolenka nelepila)
Švestková povidla: asi 1 skleničku a 2 vidličkou ušlehaná vajíčka na potírání
Nejdříve si přichystáme a vypracujeme všechny potřebné věci ( kvásek, nádivku, žmolenku, povidla a vajíčka na potírání)
Uděláme kvásek, promícháme a necháme kynout. Je lepší jej dát do vyššího hrnka, aby nepřetekl (do litrového).
Tvaroh dáme do druhé mísy, přidáme ostatní směsi a naděláme si na talíř mokrýma rukama kuličky velikosti vlašských ořechů. V každé kuličce by měla být hrozinka. Pokud by byl tvaroh moc řídký, můžeme tam přidat trochu mouky, pokud by byl zase hustý, přidáme vajíčko.
Povidla si vložíme do umytého sáčku od mléka na kterém lehce odstřihneme rožek. Nebo můžeme taky povidla dát na lžičku a klást je na koláčky nožem. Pak 2 vajíčka na potírání se lžící mléka rozšleháme třeba vidličkou, potíráme je na plechu štětečkem než na něj naklademe žmolenku.
Těsto připravujeme naposled. Dáme do velké mísy mouku a po okrajích mísy obsypeme špetkou soli. Přidáme vykynutý kvásek, rozetřené máslo s tukem a se žloutky. Těsto dobře vypracujeme ( nejlépe rukama) aby se nelepilo na mísu. Hned můžeme začít dělat, jak je těsto vypracované.
Lžičkou vyhazujeme na vál malé stejné kousky těsta, které sploštíme a vložíme kuličku tvarohu a opatrně zavineme. Tím zavinutým klademe koláčky dolu na dobře vymaštěný plech. Pak všechny ty koláčky promáčkneme shora pomoučeným prstem a do prohloubeniny vytlačíme sáčkem trošku povidel.
Pak štětečkem namočeným ve vajíčku pomažeme koláčky ze všech stran. Já to dělám tak, že uchopím koláček do 3 prstů a omočím ho do vajíček a hned na něj dám na každý špetku žmolenky a položím jej na plech.
Pečeme je na střední teplotě v předehřáté troubě a to tak dlouho až mají zlatou barvu. Pokud se koláčky otvírají, jsou špatně zavinuté, nebo se pečou při vysoké teplotě.

Slavonické koláčky



2 kostičky droždí (po 42 g), 1 sklenka vlažného mléka, 1 lžíce cukru, 500 g polohrubé nebo hladké mouky, 250g Hera, 2 vejce, špetka soli.
Náplně: marmeláda, ochucený tvaroh, povařený mák, drobenka ze 3 lžic hrubé mouky, 2 lžíce cukru a 1 lžíce másla, vejce na potření, tuk na plech
Z droždí, vlahého mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce a změklý tuk. Vše smícháme a na pomoučněném vále hned vypracujeme hladké těsto, podsypeme ho moukou, vyválíme na silnější plát a skleničkou vykrajujeme koláče. Dnem skleničky (nebo malou sběračkou) namočenou v mouce vytvarujeme střed, naplníme ho marmeládou, tvarohem, mletým mákem (povařeným s mlékem a cukrem, rozinkami a rumem). Posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Po vychladnutí koláče pocukrujeme.

S

vatební koláčky z překládaného těsta



Těsto číslo 1: 30 dkg výběrové polohrubé mouky, 30 dkg mouky speciál hladké,
1 hustou šlehačku, 6 dkg krystalového cukru, 8 - 10 dkg kvasnic, 1 dl stolního oleje,
špetku soli, 1 lžíce rumu
Těsto č. 2:
500 g másla, 40 dkg mouky extra speciál výběrové
Z těsta číslo 1 vypracujeme a vyválíme obdélník, a z těsta číslo 2 o něco menší čtverec. Čtvercové těsto položíme na obdélníkové a zavineme ho tak, že okraje spodního těsta přeložíme ke středu čtvercového těsta, a toto rozválíme. Těsto obrátíme opačně a zase ho skládáme tak, že kraje překládáme do středu. Překládáme aspoň 3x.
Toto popřekládané těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z jednoho dílu je asi 40 koláčků (záleží jak velké je děláme). Pokud děláme koláčky malé, tak z této dávky můžeme udělat asi 160 koláčků.
Tyto 4 stejné díly těsta dáme do silonových sáčků a necháme je odpočinout 10 minut. Pak těsto rozválíme na asi 5 mm a rádlovacím kolečkem, nebo nožem krájíme čtverečky, ( jak velké zase záleží jak velké chcete koláčky mít) na které klademe tvarohovou nádivku Tvaroh poctivě uzavřeme do hrudky, kterou mírně prstem protlačíme. Do protlačené jamky dáváme povidla. Koláčky pomastíme rozkvedlaným vajíčkem s troškou mléka a na povidla klademe žmolenku Koláčky jsou dost náročné, ale skutečně moc dobré.

Šátečkové koláčky z tvarohového těsta



100g hladké mouky
100g měkkého tvarohu
100g másla
1 vejce na potření
150g zavařeniny
Na vál prolisujeme tvaroh a smícháme jej s máslem a moukou v hladké těsto. Je-li tvaroh suchý, přikápneme mléko. Těsto vyválíme na plát a rádlíčkem vykrajujeme čtverce (používám pravítka, které mám pouze na pečení), tak velké, jak velké, nebo malé koláčky chceme mít. Plníme je zavařeninou, zhrneme rohy dohromady a dobře je stiskneme. Povrch potřeme trochu našlehaným vajíčkem. Stejnoměrně upečeme.

Šneci z listového těsta



2 balíčky listového těsta (plátky),
200 g krájené šunky,
200 g plátkového sýru,
dušený hustý špenát (klasický, mírně zahuštěný jíškou a ochucený solí, mletým pepřem a česnekem),
1 bílek nebo celé vejce,
kmín,
hladka mouka na vál
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a poklademe ho vrstvou dušeného špenátu, sýru a šunky. Zavinutím vytvoříme roládu, potřeme ji bílkem nebo celým vejcem a nakrájíme na kolečka (šneky), která klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Každého šneka ještě znovu potřeme na povrchu vejcem, posypeme kmínem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
Šneci jsou výborným slaným pohoštěním – například k vínu.

Frgále 2



Na 9 frgalů:
1 kg polohrubé mouky, 10 kostek cukru, 100 g droždí, 6 žloutků, 1/2 másla, 1/2 Hery,
půl litru vlažného mléka,sůl
Nádivka: 2 tvarohy, 4 vejce, cukr, rozinky, vanilkový cukr,
trochu mléka
Z droždí, mléka a trošky cukru uděláme kvásek, z ostatních surovin těsto. Spojíme je kváskem, jedenkrát přimícháme, necháme nakynout a děláme bochánky o váze 200 - 240 g. Bochánky necháme znovu nakynout na vále. Potom je roztlačíme na kulatý plech a ještě chvíli necháme kynout.
Naplníme je nádivkou (tvarohovou, hruškovou nebo makovou), posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a upečeme.
Po vychladnutí poléváme polevou z másla nebo Hery, do které přidáme trochu rumu.

Zmrzlé koláčky



250g hrubé mouky, sůl z vosku zbaveného citronu kůra, 15 g droždí, 1/16 l sladké smetany, 1 vejce, 1 žloutek, 3 lžíce másla , máslo na ubrousek, 1 vejce na potření,
20g másla na plech, máslo na potření koláčků, 40g vanilkového cukru na posypání
Do mísy si připravíme prosetou mouku se solí a kůrou. Pak tam nalijeme droždí, vykynuté ve vlahé smetaně se špetkou cukru, celé vejce, žloutek, rozpuštěné máslo a dobře vypracujeme vláčné, lesklé těsto.
Poté je dáme do vodou navlhčeného, máslem vymazaného ubrousku, volně jej zavážeme, aby mohlo kynout a vložíme do velkého hrnce se studenou vodou. Když těsto vyplave na povrch, nebo se převrátí, jest správně vykynuté.
Pak z něho uděláme bochníčky a ty poskládáme s odstupem na vymaštěný plech. Necháme je přikryté opět vykynout. Potom je uprostřed zploštíme (nejlépe si dát do utěrky trochu mouky, zavázat utěrku nad moukou a máme dobré tvořítko na koláče), okraje potřeme vajíčkem, naplníme nádivkou a necháme znovu trochu nakynout. Potom je upečeme v horké troubě do červena. Okraje upečených koláčků potřeme rozpuštěným máslem (zůstanou delší dobu křehké). Pocukrujeme a podáváme.

Pohádkové posvícenské koláčky



1 kg polohrubé mouky, 15 - 20 dkg tuku (máslo je nejlepší) , 3 - 4 žloutky (bílky si nechejte na potírání okrajů), 5 dkg droždí, více než 1/2 l mléka , citrónová kůra , vanilkový cukr, lžička soli,
Náplně: tvaroh: 1 vanička tvarohu, 1 vejce, cukr dle chuti ,zarovnaná polévková lžíce vanilkového pudinku , citrónová kůra , hrozinky naložené v rumu na ozdobu, Všechno kromě hrozinek smíchat.
Mák: 10 dkg máku , cukr dle chuti, strouhanka, mléko, spařené, oloupané a půlené mandle na ozdobu Mák zalít do rovna mlékem, přidat cukr a svařit, vzniklou směs zahustit dle potřeby strouhankou.
Švestková povidla:koupíte v každém krámě s potravinami, stačí je jen rozmixoval, dochutit rumem a trošku zahustit strouhankou, alespoň potom nepotečou
najemno sekané ořechy na posypání
Jablka:oloupaná a nastrouhaná jablka cukr dle chuti , strouhanka , žmolenka na posypání Jablka s cukrem rozvaříme a zahustíme trochou strouhanky (já, vím, strouhanku cpu všude, ale když s ní zacházíte rozumně, na chuti není poznat a náplň se Vám nerozteče po celé troubě V míse smíchejte mouku, žloutky, cukr, rozměklé (hodně) máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a sůl. Zvlášť si zadělejte z trochy vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. Až vzejde, přidejte jej do mísy, dolijte mléko a můžete vesele zadělávat (zde může přijít na řadu kuchyňská mechanika nebo manžel či přítel, je to docela fuška ;-) Zadělané těsto nechejte 1/2 hodinky kynout a pak se můžete pustit do tvorby vlastních koláčků. Velikost je na Vás, doporučuji 16 koláčků na plech. Prostředky můžete vyťukat skleničkou nebo ručně, kraje potřete zlehka bílkem. Na pomoc při plnění si vezměte cukrářský pytlík.

Koláčky za studena



40 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 5 dkg mletého cukru, 3 dkg kvasnic, sůl, vanilkový cukr, 2 žloutky, citrónová kůra, asi 1 hořčicová sklenka mléka.
Do mouky nastrouháme máslo, přidáme ostatní přísady, včetně rozdrobeného droždí. Mléko dáváme studené.Zaděláváme večer a necháme do rána v chladnu kynout. Ráno vyválíme asi na půl cm silný plát, rozkrájíme na čtverečky. Nadíváme tvarohem, ořechy, povidly nebo mákem. Povrch před pečením nepotíráme. Drobenku připravíme z trošky hladké mouky, cukru a másla.

Buchty – Honzovky



Kvásek: hrnek vlažného mléka, 2 lžičky cukru, kvasnice. Těsto: 0,5kg hl. mouky, 1-2 vajíčko, cukr, vlažné mléko, olej. Vše smícháme dohromady. Těsto je lepší když je řidší. Mouku můžeme vždy postupně přisypávat. Vypracujeme hladké jemné těsto – 10-15 minut. Necháme kynout na dvojnásobný objem.

Olejová buchta Janovická

- i jako rychlý dort

1 větší hrnek cukru, 3 celá vejce. Utřeme cukr s vejci do pěny, přidáme půl malého hrnku oleje a 1 větší hrnek mléka. Dobře zamícháme. Vmícháme polohrubou mouku- 1 hrnek, a půl prášku do pečiva. Těsto má být lité, hustší.
Příchutě : budˇkakao- hodně, aspoň půl pytlíku, nebo vařená mokka káva, citrónová kůra a trochu citrónové štávy. Po upečení případně polijeme čokoládovou nebo citronovou polevou.Nebo:do mixeru dáme všechny výše vyjmenované přísady, řádně rozmixujeme, můžeme přidat i 1-2 bílky, pokud nám přebývají z krému. Teflonový kulatý pekáč do mikrovlnky s vyšším okrajem vymažeme prsty trochou olivového oleje, pak vysypeme strouhankou a nalijeme těsto. Dáme péct do mikrovlnky na Crisp Grill na 5 min., vytáhneme, zapíchneme do prostřed 5-6 párátek a dáme znovu péct na dalších 5 minut na Crisp. Poté vyklopíme na velký tác. Rozkrojíme vodorovně na polovinu, spodní část natřeme hodně krémem, horní část natřeme vařenou čokoládou a dáme na chvíli do ledničky vychladit. Děti to tak milují.

Dobrá buchta



Ušleháme do pěny 3 vejce a 2 sklenky pískového cukru. Přidáme 2 sklenky mouky, 1 prášek do pečiva, 1 celou šlehačku. Do půl těsta dáme kakao. Pečeme ve vysokém plechu.

Sváteční koláče



50 dkg hladké mouky, 5 dkg droždí, 25 dkg tuku, polévková lžíce Stimulsinu prebiotic,
1 celé vejce, 1 žloutek, špetka soli, 4 lžíce mléka
Postup : do vlažného mléka se špetkou cukru dáme droždí na oživení.
Na vál připravíme mouku se Stimulsinem prebiotic, do důlku dáme vejce, osolíme a přidáme droždí s mlékem a nakonec změklý tuk a zpracujeme v těsto.
Po částech vyvalujeme a vykrajujeme kolečka, která dáváme vedle sebe na plech.
Sáčkem od mléka s ustřiženým rohem stříkáme nádivku a zdobíme rozinkou.
Ihned pečeme. Nesmíme nechat kynout, krásně vyskočí v troubě a neroztékají se, můžeme proto klást blízko sebe. Výborné jsou s tvarohem, ale i mákem, povidly, ořechy nebo tvarohem s ořechy.Při velikosti kolečka o průměru asi 3 cm je jich 15O kusů.

Koláče 3



1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru, 250 g másla, 60 g droždí, 6 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 lžička soli, trochu mléka podle potřeby
nádivka tvarohová: 1 kg tvarohu rozšlehaného s mlékem, cukrem, citrónem
nádivka maková: 20 g mletého maku 15 minut dusíme v mléce. Do vychladlého přidáme cukr, trochu marmelády, rum, sníh z bílků.
nádivka povidlová: 250 g povidel ochutíme mletým hřebíčkem a rumem
nádivka jablková: jablka nastrouháme a osladíme
Zadělá se tužší těsto, dobře se vypracuje a nechá se alespoň 2 hodiny odpočívat v teple. Potom se těsto rozválí a dělají se koláčky, které se plní nádivkou makovou, tvarohovou, povidlovou .... Pak se koláče ozdobí rozinkami a mandlemi, potřou rozšlehaným vejcem, Nakonec se koláčky upečou v troubě.

České koláče se třemi náplněmi



Budete potřebovat: 14 dkg másla, 20 dkg cukru, 5 žloutků, 4 dkg kvasnic, kilo mouky, trochu soli, citrónovou kůru, něco přes půl litru mléka a náplně podle chuti. Nejprve utřete čerstvé máslo. Pak k němu postupně přidávejte žloutky, kvasnice, vlažné mléko, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl a mouku. Těsto dobře vypracujte, až jde z vařečky a dejte ho vykynout. Mezitím si připravte například: povidlovou, makovou a tvarohovou nádivku. Vykynuté těsto dejte na podsypaný vál a po kouskách dosti tence vyválejte. Nakrájejte z něho malé čtyřhranné kousky a na ně doprostřed dejte nádivku podle libosti. Pak sepněte vždy protější špičky čtverečků z obou stran k sobě, tak abyste uprostřed měli spojené všechny čtyři růžky. Tím se utvoří také čtyři otvory, z nichž nádivka prokukuje. Koláče dejte na vymaštěný plech, potřete rozšlehaným vejcem a můžete je ještě posypat sekanými loupanými mandlemi. Nechte je ještě trochu kynout. Pak je upečte v dobře vyhřáté troubě. Před podáváním posypte koláče prosetým moučkovým cukrem.

Vodníkovy koláčky



Z 20 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky, 25 dkg tuku Lukana, citrónové kůry, špetky soli a kvásku (6 lžic mléka a 4 dkg droždí) vypracujeme hladké těsto.
To rozdělíme do dvou až tří kuliček a necháme kynout ve studené vodě. Když se kuličky („vodníčci") vynoří, osušíme je a na po-moučeném vale ještě propracujeme. Pak vyválíme placku a vykrajujeme kolečka, která přeneseme na vymaštěný plech. Na kolečka dáme povidla nebo tvaroh a obložíme je sypánkou (hladká mouka, cukr, tuk). Pečeme je v horké troubě. Nakonec koláčky posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru.

Pouťové koláče



400 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 lžíce majonézy, sůl, citrónová kůra, 1 lžíce rumu, 30 ml mléka, tvaroh, povidla.

Z droždí a mléka uděláme kvásek. Mouku, cukr, sůl, majonézu, žloutky, citrónovou kůru, rum a zbytek mléka dáme do mísy. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme asi ľ hodiny vykynout. Z těsta tvoříme koláče, které zdobíme tvarohem a povidly. Ozdobené pečeme v troubě při 200°C

Cuketová buchta



350 g nastrouhaných cuket,
250 g hladké mouky,
200 g cukru,
1 vanilkový cukr,
1 vejce, 5 lžic oleje,
1 prášek do pečiva,
100 ml vlažné vody

Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, zalijeme vlažnou vodou a smícháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu, přendáme na pekáč a pečeme asi 45 minut

Buchty s povidly 2



500 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 60 g másla, 1 - 2 žloutky, tuk na vymazání pekáče, cukr na posypání, 50 g cukru, 20 g droždí, 1/4 l mléka, špetka soli, (citrónová kůra), hladká mouka na vyválení.
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, část vlažného mléka a malé množství mouky, zlehka promícháme a dáme na teplé místo vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, (citronovou kůru), sůl, rozehřáté máslo, žloutky a
zbývající vlažné mléko. Vše společně vymícháme ve vláčné hladké těsto. Takto připravené těsto dáme k teplu a přikryjeme ubrouskem. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na 16 - 20 dílů, které mírně zploštíme, naplníme povidly a pomocí prstů uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté máslo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty. Po stranách i na povrchu je dobře potřeme tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Po upečení buchty z pekáče vyklopíme a pocukrujeme.

Buchty

- tvarohové, makové, povidlové

Těsto: 800 g hladké mouky, 50 g droždí, 100 g cukru, asi 3 dl mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 10 g soli (citrónová kůra), 200 g másla, 50 g moučkového cukru.
Náplň tvarohová: 100 g měkkého tvarohu, 1/2 vejce, 40 g cukru, 50 g rozinek, (citrónová kůra).
Náplň maková: 100 g máku, 1 dl mléka, 50 g cukru, 20 g strouhanky, (citrónová kůra).
Náplň povidlová: 150 g povidel, 20 g cukru, 1 lžíce rumu.
Droždí rozmícháme s částí cukru a teplého mléka, přidáme část proseté mouky a necháme v teple vykynout. Do zbývající proseté mouky přidáme vlažné mléko, vejce, žloutek, cukr, sůl, (citronovou kůru), 100 g rozehřátého másla a spolu s vykynutým kváskem zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Dostatečně vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát tlustý asi 1 cm, nakrájíme čtverce o velikosti 4 x 4 cm a do jejich středu rozdělíme připravené náplně. Čtverce pečlivě zabalíme, aby náplň byla všude uzavřena. Buchty skládáme do máslem vymazaného pekáče a jednotlivě potíráme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Naplněné buchty necháme ještě vykynout, na povrchu je potřeme zbývajícím máslem a ve vyhřáté troubě je pečeme dočervena. Upečené buchty po krátkém ochlazení vyklopíme z pekáče, oddělíme od sebe a pocukrujeme. Příprava makové náplně: jemně umletý mák zavaříme do mléka, přidáme cukr, (citronovou kůru) a po krátkém povaření zahustíme lžící strouhanky.

Strakonický koláč



400 g hladké mouky, 120 g másla nebo Hery, 80 g cukru, kostička droždí, 2 dl mléka, 1 vejce, špetka soli, lžička strouhané citrónové kůry, drobenka za 4 lžic hrubé mouky, 3 lžic cukru a vrchovaté lžíce másla, tuk na plech.
Náplně: tvarohová s rozinkami, marmeládová ze švestek, jahod nebo třešní, jablečná povidla, mletý mák vařený v mléce s cukrem.
Mouku prosejeme do mísy, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr a teplé mléko. Mouku doplníme zbytkem cukru, solí, citronovou kůrou z dobře omytého citronu, zaděláme kváskem, přidáme vejce a změklý tuk. Dobře vypracované těsto necháme na teple vykynout. Mezitím si připravíme náplně. Tvaroh umícháme s cukrem a vejcem, přidáme i rozinky. Marmeládu promícháme a je-li hustá, zředíme ji vařící vodou. Mletý mák povaříme s mlékem a osladíme. Vykynuté těsto rozprostřeme na vymaštěný plech, potřeme náplněmi, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě.

Šátečkové koláče



300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 100 g cukru, kostka droždí, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce másla, 1 vejce na potření, na náplň marmeládu, na posypání drobenka ze 3 lžic hrubé mouky, 2 lžic cukru a 1 lžíce másla.
Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z rozdrobeného droždí, šálku teplého mléka a lžíce cukru, vmícháme zbytek teplého mléka, cukr, žloutky a nakonec změklé máslo a sádlo. Nejprve v míse a pak na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, vrátíme ho zpátky do mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, poprášíme moukou a vyválíme plát, který rozdělíme rádlem na čtverečky. Do každého dáme lžičku marmelády, protilehlé konce trochu povytáhneme a svážeme do šátečku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dro

30.5.2007 - Vaření - Komentářů:0 - Přidat komentář - přečteno:17539x

Vložky do polévek
Pomazánky
Přílohy
Různé rady
Svatby
Smažíme
Těstoviny
Toasty
Záviny
Zmrzlinky

Ayashee - Fotogalerie
Nejnovější texty
Stuhy - nové
Spravedlnost existuje!
Norsko - nebezpečná země
Janinka Pinterest
Prostějovské noviny
Děti a šachy
Vánoční cukroví Zorka
Duchovní poučení z nedávných komunálních voleb
Žlutý Minion
zvoneček z kruhu, čtverce
Reklama:
Další blogy - deníčky
Šikovné odkazy (621)
recepty (581)
ANDROMEDA (491)
Moje oblíbené recepty (443)
Hlbší pohľad na život (306)
Moje závislosti (151)
Skupča :-)) (141)
Najkrajšie slová (133)
Navody/Tutorials (127)
RECEPTY (89)
Patchwork (86)
Zajímavosti pro všechny (77)
Sem a tam (72)
Pleteme s Dulinkou (72)
OLINKA -OLDŘA (70)
Cesta za růží (66)
Vítejte a pomějte se! (64)
Postřehy z mojí hlavy (62)
Tvořivý blogísek (56)
Zajímavé články na internetu (53)
Blog o zdraví, kráse, čistotě, práci prostě o životě :) (50)
Kosmetika Avon.net (48)
Váš nejmilejší polštářek ke snění! (48)
Felis Sapiens (43)
Můj bloček (42)
Povídky (41)
Recepty (40)
Život okolo mne (40)
hobbyland Milib (39)
Monica (36)
Přihlášení - registrace


Nápověda - FAQ
Co je to blog nebo deníček?
Můžu si založit svůj vlastní?
Může si někdo cizí číst mé příspěvky?
Přečtěte si
Tipy na dárky pro intimní chvíle [Vánoce 2014] Celebrity, které bývaly kdysi bezdomovci! Nejromantičtější vánoční dárek pro miliardáře: Ostrov dokonalého tvaru srdce i s chatou Petra Němcová: Děkuji za vše každý den S dárky do zásuvky zabodujete! Inspirujte se skvělými tipy. [Vánoce 2014] Feng-šuej v kuchyni. Deset tipů, díky kterým se vám bude lépe vařit i žít Roomba 880: test domácího robotického vysavače Angelina Jolie štědrovečerní hostinu opět nepřipraví. Jedenáctiletý syn vaří líp než ona Martina Navrátilová si vzala přítelkyni Julii Vaše příběhy: Kdy jsem k partnerovi zachovala opravdu ošklivě
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.