Komerční příspěvky mohou vkládat pouze uživatelé, kteří si jejich zobrazení zaplatí. Více info - FAQ.

Blog o zdraví, kráse, čistotě, práci prostě o životě :)

Finclub Vám nabízí velké množství výrobků z oblasti zdraví, krásy a péči o domácnost. Chceme pomáhat všem na cestě ke zdraví, k úspěchu a seberealizaci. Využívejte výhod zákaznických a spotřebitelských klubů za nákup jejich výrobků. Připravujeme dárky, slevy, akční balíčky, speciální nabídky a spoustu dalších výhod - třeba i možnost výdělku a kariéry. MOJE STRÁNKY

Vyřaďte jídla, kterými si ubližujete

 


Zajímejme se o to, co jíme. Říká se, že i když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava. Přitom to, co jíme my a naše rodina, ovlivnit můžeme! Moderní medicína donedávna účinky každodenní stravy přehlížela, ale už se objevují vědecké studie, které potvrzují, že to, co denně jíme, vede buď ke zdraví, nebo k nemoci. Co si dáte jen občas, není pro zdraví tak zásadní. Nestačí do současného nezdravého jídelníčku zařadit zdravější potraviny, ale je nutné z každodenní stravy vyřadit to, co ubližuje nejvíc. Některé potraviny posilují imunitní systém, jiné detoxikují tělo, další chrání kosti, oddalují stárnutí pleti nebo zlepšují naši náladu. Naopak jiné potraviny vyplavují z těla minerály a zanáší je škodlivinami. Proto si vybírejme, co budeme jíst. Zvolme potraviny, které byly co nejméně průmyslově upravovány, neobsahují umělé konzervanty, geneticky modifikované organismy, chemická barviva a ochucovadla. Podstatné je, aby nám zdravé jídlo chutnalo. Naučit se zdravě a chutně vařit opravdu není žádná věda :-)

Slaďte méně a mějte sladký život

Co se používání cukru v jídelníčku týče, snažte se běžné sladkosti omezit na minimum. Pokud nejste diabetici, vyhýbejte se i umělým sladidlům. Cukr je dnes v mnoha potravinách, kde byste ho ani nečekali. Přitom bílý cukr bere tělu energii, ničí střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty, podporuje v těle výskyt plísní, demineralizuje organismus, což se projeví např. špatnou kvalitou nehtů, vlasů i oslabenou imunitou či nervovou soustavou.

Abychom sladili zdravěji, mnohdy kupujeme hnědý cukr, který má obsah biologicky hod- notných látek, není rafinovaný ani chemicky bělený. Ještě lepší alternativou je třtinový cukr, protože si udržuje obsah vitamínů, minerálů i vlákniny. Je voňavý s typickou karamelovou chutí a nezaměnitelnou přírodní vůní po ovoci, jablku i medu, krásně zlatý až hnědý, podle obsahu melasy. Přírodní třtinový cukr se vyrábí krystalizací z čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a aditiv. Jeho tajemství spočívá ve vyšším obsahu zbytkové melasy. Ta obsahuje cenné minerály, které se jinak při výrobě cukru ztrácejí. Podle obsahu melasy rozlišujeme různé druhy přírodního třtinového cukru - od světlého, téměř bílého, po skoro černý melasový cukr. Oblíbila jsem si muscovado - vypadá jako cukr krupice, můžete ho používat všude, kde byste zvolili mletý cukr, krásně se rozpustí. Ale také nepřehánět (v receptech jsem postupně snižovala množství cukru a většinou jsem nyní na polovině původního množství).

Melasa - černý zázrak

Vedlejším produktem při výrobě cukru je melasa. Sladká, ale výživově cenná šťáva z řepy či třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Melasa má nižší kalorickou hodnotu - asi dvě třetiny oproti medu a polovinu hodnoty cukru. Nejlepší melasa obsahuje 18-20 % cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají větší sladivost než sacharóza (bílý cukr). Melase se říká „černý zázrak“, obsahuje asi 3 % bílkovin, vitamíny skupiny B, minerální látky a řadu stopových prvků.

Med znáte, a co takhle sirupy?

Můžeme sladit také medem. Ten obsahuje minerální látky a enzymy, které cukr nemá. Velmi chutný je i javorový sirup - je o polovinu méně sladký než cukr, bohatý na draslík, železo, vápník. Vyrábí se v severských státech (jeho produkce je velmi malá - to z něj činí jedno z nejdražších sladidel), kde je noční teplota pod bodem mrazu, zatímco dny jsou poměrně teplé. Na tyto prudké změny teploty reaguje stromová míza přemísťováním seshora dolů, kde se napichuje a odčerpává. Z té se pak vaří sirup, jehož chuť a barva je závislá na teplotě a době vaření. Známý je i agáve sirup - přírodní mexické sladidlo, zahuštěná přírodní šťáva z rostliny kaktusového typu. Obsahuje hodně ovocného cukru a velmi málo sacharózy. Proto je vhodný pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Obsahuje zbytkové množství inulinu a stopová množství minerálů. Nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Hojně se používá v Německu na výrobu bio džemů neslazených cukrem, nemá totiž žádnou specifickou příchuť.

Vyzkoušeli jste i některé jiné sirupy? Například ječmennou sladěnku, sirup rýžový, borůvkový, kukuřičný, špaldový nebo datlový, jakonový nebo jablečný koncentrát (výhoda oproti cukru je opět v jeho přirozenosti - nejčastěji se používá do pečení, rozředěním lze získat jablečný mošt či šťávu).

Jde to - péct bez cukru?

Pečení se sirupy je trošku jiné než s cukrem. Když používáte sirupy, musíte počítat s tím, že sirupem těsto zvlhčujete, proto je třeba z receptu odebrat trochu tekutiny. Pokud se bojíte riskovat, určitě se vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, který nebyl chemicky bělen, a jeho použité množství v receptu omezte na minimum. Sama už doma mletý cukr nemám několik let a opravdu mi nechybí - zkuste cukrovat vanilkovou syrovátkou Amálka, nikdo si doma nebude stěžovat, slibuji :-)   

článek od Zdeňky Kollárikové – časopis Finclubu

Udělejte něco pro své zdraví: www.fcc.wbs.cz


 



3.9.2009 - Zdraví - Komentářů:0 - Přidat komentář - Přečteno:3219x


Vložení komentáře
Nejste přihlášen(a). Musíte se nejprve přihlásit. přihlásit.
Přihlášení - registrace


Nejnovější texty
Pedig a Slovensko
Ošetření pleti krok za krokem
Pracovat tvrdě nebo chytře? Volba je na vás
Nová antioxidační kosmetika s GOJI a granátovým jablkem
Za pár kaček spousta oblečků
Skvělé slevy 20% a 30%
Pro voňavé, klidné a spokojené dítě
SLEVA 15% - VYUŽÍVEJTE VÝHOD
Slevy 20% a 30% - Nakupujte výhodně
Test na skryté krvácení ve stolici může zachránit život
Jak být odolný a nebát se číhajících nástrah

-Zuzik- - Fotogalerie
Reklama:
Další blogy - deníčky
Šikovné odkazy (874)
recepty (581)
ANDROMEDA (490)
Moje oblíbené recepty (443)
Hlbší pohľad na život (368)
Moje závislosti (151)
Skupča :-)) (141)
Najkrajšie slová (134)
Navody/Tutorials (127)
Patchwork (102)
RECEPTY (89)
Zajímavosti pro všechny (77)
Sem a tam (72)
Pleteme s Dulinkou (72)
OLINKA -OLDŘA (69)
Cesta za růží (66)
Vítejte a pomějte se! (64)
Postřehy z mojí hlavy (62)
Tvořivý blogísek (56)
Zajímavé články na internetu (53)
Blog o zdraví, kráse, čistotě, práci prostě o životě :) (50)
Kosmetika Avon.net (48)
Váš nejmilejší polštářek ke snění! (48)
Všechno nebo víc (44)
Felis Sapiens (43)
Můj bloček (42)
Povídky (41)
Život okolo mne (41)
Recepty (40)
hobbyland Milib (39)
Nápověda - FAQ
Co je to blog nebo deníček?
Můžu si založit svůj vlastní?
Může si někdo cizí číst mé příspěvky?
Přečtěte si
Olga Havlová: První dáma v džínách a s cigaretou Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás? 5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den Nutíte se jíst 2x denně, abyste zhubla? Už nemusíte! Trápí vás odrosty a šedivé vlasy? Takhle je zamaskujete! Seriál Ulice: Gábina na koberečku a lekce pro Miloše Bude první dámou zas Ivana Zemanová? Nenápadná žena, která umí střílet Ženy prozradily: Jaké nevšední pomůcky jsme použily místo vibrátoru? Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí Horoskop na tento týden: Tygry čekají peníze, Kozy erotika